De beurzen hebben de jongste maanden zware klappen gekregen. Is goud een veilige haven en hoe kunt u beleggen in het edelmetaal?
Voor beleggers was 2018 een erg teleurstellend jaar. De aandelenmarkten daalden wereldwijd en de meeste obligaties brachten weinig of niets op, net als cash. Daarom stellen veel beleggers zich de vraag of er andere beleggingen zijn die relatief veilig zijn en wel iets opleveren. Het eerste alternatief waaraan vaak wordt gedacht, is goud.
Het edelmetaal heeft het voorbije jaar zijn reputatie van veilige haven maar gedeeltelijk waargemaakt. De goudprijs, die doorgaans wordt uitgedrukt in dollar, daalde in 2018 met 2 procent. Dankzij de stijging van de dollar tegenover de euro boekten Europese beleggers een positief rendement in euro van 3 procent.
Er zijn verscheidene redenen waarom goud niet beter presteerde. In de eerste plaats is de dollar gestegen tegenover bijna alle andere munten. Een hogere dollarkoers leidt doorgaans tot een daling van de goudprijs, omdat het edelmetaal dan duurder wordt voor kopers van buiten de VS. Bovendien zijn de korte- en langetermijnrente in de VS gestegen. Dat maakt goud minder aantrekkelijk in vergelijking met een termijnrekening in dollar of Amerikaanse obligaties, omdat die meer rente opbrengen dan een jaar geleden.
Maar de jongste maanden scoort goud duidelijk beter. Dat is vooral te danken aan de grote turbulentie op de aandelenmarkten sinds oktober. Beleggers vluchtten naar veilige havens en daardoor werd het edelmetaal in het vierde kwartaal van 2018 bijna 10 procent duurder. Goud kostte gisterennamiddag 1.289 dollar of 1.122 euro per ounce. Omdat 1 ounce gelijk is aan 31,1 gram komt dat overeen met iets meer dan 36.000 euro per kilogram.
Vraag stijgt
Goudhandelaars bevestigen dat de interesse in goud toeneemt. ‘De vraag is sinds begin december met 10 tot 20 procent gestegen’, zegt Jan Van Cutsem van The House. Hetzelfde horen we bij Stefaan De Smet van Gold and Forex International. ‘De jongste weken is de vraag naar gouden munten en staven met 5 tot 10 procent gestegen.’ Belfius meldt zelfs een stijging van 20 procent de jongste maanden. Ook BNP Paribas Fortis ziet meer vraag.
We verwachten dat de goudprijs in euro stijgt. De dollar zal wellicht lichtjes verzwakken, en de komende maanden blijven moeilijk voor de aandelenmarkten.
Het beurshuis Leo Stevens stelt dan weer vast dat er wat meer verkopers zijn. ‘Sommige beleggers nemen winst.’ De Smet vindt het te vroeg om te verkopen. ‘Wij raden aan te wachten tot de goudprijs is gestegen tot zowat 38.000 euro per kilogram.’
Blijft de prijs stijgen? Georgette Boele, goudspecialiste van ABN AMRO, denkt van wel. ‘We verwachten een herstel van de Chinese munt en een hogere vraag naar juwelen vanuit China en de VS. Bovendien geloven we dat de dollar en de Amerikaanse langetermijnrente een piek hebben bereikt.’ ABN AMRO ziet de goudprijs tegen eind 2019 met 9 procent stijgen naar 1.400 dollar per ounce. Maar de Nederlandse bank ziet ook de euro stijgen naar 1,25 dollar. Daardoor zal de goudprijs uitgedrukt in euro stabiel blijven.
Frank Vranken, hoofdstrateeg van de vermogensbeheerder Puilaetco Dewaay, is optimistischer en verwacht dat de goudprijs ook in euro stijgt. ‘De dollar zal wellicht lichtjes verzwakken, de komende maanden blijven moeilijk voor de aandelenmarkten, en de Chinese en Russische centrale banken kopen goud. Beleggers mogen uit defensieve overwegingen wat goud opnemen in hun portefeuille.’
BNP Paribas Fortis en Degroof Petercam zitten op dezelfde golflengte. ‘In onze modelportefeuilles beleggen wij 5 procent in goud als verzekering tegen onheil’, zegt Philippe Gijsels, hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis. ‘We beleggen 4 procent in trackers en 1 procent in goudmijnen.’ Trackers zijn beursgenoteerde beleggingsfondsen die de goudprijs schaduwen.
Belfius en ING beperken de modelportefeuilles van de klanten doorgaans tot aandelen, obligaties en cash. ‘Goud is moeilijk te waarderen’, zegt Olivier Fumière, beleggingsstrateeg van Belfius. ‘Maar er is zeker plaats voor goud in de portefeuille van beleggers die zich willen indekken tegen schokken.’ Steven Vandepitte van ING sluit zich daarbij aan. ‘De volatiliteit van de markten zal wellicht stijgen. Goud doet het dan meestal goed.’ KBC staat neutraal tegenover goud. ‘Een stijging van de prijs boven 1.360 dollar is onwaarschijnlijk, maar we bevelen niet aan goud te verkopen.’
Sommige beleggers zweren bij fysiek goud, met andere woorden munten of staven. Zij vrezen dat ze het geld van trackers niet zullen terugzien als de financiële tussenpersoon failliet gaat.
‘Ni vu, ni connu’
‘Fysiek goud is een verzekering tegen het wankelen van het financieel systeem’, zegt een doorgewinterde belegger die anoniem wil blijven. ‘Ik koop elk jaar op een vast tijdstip en voor een vast bedrag goud, ongeacht de prijs. Ik doe dat niet om te speculeren, want ik zal dat goud nooit verkopen. Ik investeer 5 tot 6 procent van mijn beleggingsportefeuille in goud.’
‘Sommige gouden munten zijn door de stijgende vraag schaars’, signaleert Van Cutsem. ‘Daardoor is de premie gestegen naar 2,5 à 3 procent.’ De premie is het verschil tussen de prijs die de koper betaalt voor een gouden munt en de waarde van het goud dat die munt bevat. Ook De Smet vestigt daar de aandacht op. De premie van een Napoleon is gestegen van 1,25 naar meer dan 3 procent.’ De Napoleon is een bekende gouden munt. Andere bekende munten zijn de Zuid-Afrikaanse Krugerrand en de Canadese Maple Leaf.
Gouden munten omvatten doorgaans 0,1 tot 1 ounce goud. Staven zijn groter en wegen 5 gram tot 1 kilogram. Goudhandelaars merken op dat het aantal cashtransacties sterk is gedaald, omdat de overheid die sinds enkele jaren beperkt. Bij de aankoop van goud mag een belegger maximaal 3.000 euro in cash betalen. Bij een verkoop mag de goudhandelaar of bank maximaal 500 euro cash uitbetalen. Bij KBC en ING is het niet mogelijk fysiek goud te kopen of te verkopen. Bij BNP Paribas Fortis en Belfius kan dat wel.
Een andere reden waarom sommige Belgen fysiek goud verkiezen is de anonimiteit. ‘Ni vu, ni connu’, zegt een ervaren belegger. Als u gouden munten of staven bezit, kunt u die via een handgift overdragen aan de volgende generatie. Zo’n schenking is vrijgesteld van erfbelasting als de gift minstens drie jaar voor het overlijden gebeurt.
De grote banken en vermogensbeheerders verkiezen doorgaans goudtrackers. Belfius merkt op dat het verschil tussen de aan- en verkoopprijs van trackers meestal kleiner is dan bij fysiek goud. Gijsels voegt eraan toe dat trackers vlotter verhandelbaar zijn dan fysiek goud. Jérôme van der Bruggen van Degroof Petercam onderstreept dat er goede, geloofwaardige trackers bestaan.
Kluis
Toch is de ene goudtracker wellicht veiliger dan de andere. Fysieke trackers kopen fysiek goud als beleggers toetreden. Synthetische trackers doen dat niet. Zij schaduwen de goudprijs via afgeleide producten, zoals swaps. Als u geen fysiek goud wenst, bent u wellicht beter beschermd als u een fysieke tracker koopt dan als u een synthetische bezit. BNP Paribas Fortis werkt voor zijn vermogende klanten met de fysieke tracker van de vermogensbeheerder Invesco.
Overigens verschillen de kosten van fysiek goud en trackers. Als u gouden munten of staven koopt, moet u een kluis huren of kopen om het goud veilig te bewaren. Als u een tracker koopt en deponeert op de effectenrekening, betaalt u elk jaar beheerskosten en bij sommige banken of vermogensbeheerders ook een bewaarloon.
U kunt ook onrechtstreeks in goud beleggen door goudmijnaandelen te kopen. Bekende aandelen zijn Goldcorp, Barrick, Newmont Mining en Anglogold Ashanti. Met goudmijnaandelen creëert u een hefboom. Een stijging van de goudprijs met bijvoorbeeld 10 procent leidt doorgaans tot een stijging van de goudmijnaandelen met meer dan 10 procent, en omgekeerd.
Goud en Treasuries in de lift als reactie op de Fed en Trumps nieuwe dreigementen
(finanzen.nl) – Op woensdag steeg de goudprijs weer naar boven de 1400 dollar, een belangrijk niveau voor het edelmetaal. Bovendien zette de rally van de 10-jaars Treasuries zich door. Daarmee kwam de rente daarop weer onder de 2 procent. Wanneer de obligatiekoersen stijgen, daalt de rente.
De goudprijs steeg vorige week dinsdag naar het hoogste peil in zes jaar. Volgend op de G20-top van het weekend gleed de goudprijs juist weer af, en waren Treasuries ook minder in trek. Dat had alles te maken met de hoop op een handelsvrede tussen de Verenigde Staten en China, zo schrijft Markets Insider.
De juiste omgeving voor goud
De handelsspanningen zijn echter toegenomen op een ander front, aangezien de Amerikaanse president Donald Trump even zijn aandacht heeft verlegd naar Europa. Hij dreigt met een ophoging van de tarieven op Europese goederen als gevolg van de meningsverschillen over luchtvaartsubsidies tussen beide economische blokken en omdat hij de Europese Unie verwijt Amerikaanse technologiebedrijven als Facebook en Google te overdreven aan te pakken.
Nu zijn assets die traditioneel als veilige havens worden beschouwd door beleggers weer aan de winnende hand. “Dit is de juiste omgeving om goud te laten gedijen en te laten bloeien”, beweert analist Lukman Otunuga van brokershuis FXTM in een interview aan Markets Insider. Hij is al lang bullish op deze edelmetaal.
Vooruitkijkend zullen handelaren op nog hogere goudprijzen anticiperen, nadat het edelmetaal in juni ongeveer op 1400 dollar sloot. Nu, zal het waarschijnlijk boven dat niveau blijven. Althans, dat denkt Otunuga. En de ‘sky is the limit’ voor de maandelijkse slotkoersen in de rest van het jaar, aldus Otunuga.
Dit is omdat te midden van de handelsspanningen die wereldwijd het marktsentiment al een tijd bepalen, de centrale banken over de hele wereld er steeds happiger op lijken te zijn om de mondiale markten en de wereldeconomie een handje te helpen, zo stelt de analist.
Samen opstomen van de markten
“Er is een keur aan centrale banken die daadwerkelijk belangstelling toont om te hulp te schieten”, constateert Otunuga. Dit zou volgens hem tot verlaging van de rentevoeten kunnen leiden. En goud wordt gezien als aantrekkelijk in omgevingen met lage rentetarieven. Het houdt dan meestal zijn waarde goed vast.
De mildere houding die uitgaat van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Fed is ook te zien in de obligatiemarkten, waar al enige tijd met renteverlagingen rekening wordt gehouden. De redenatie is dat een renteverlaging een teken zou zijn dat de wereldeconomie inderdaad vertraagt, maar als centrale banken de rente gaan verlagen, zal dit hopelijk de financiële markten de impuls geven die ze nodig hebben.
Dit scenario kan een deel van het samen opstomen van de obligatie- en de aandelenmarkten verklaren. Vaak gaan ze juist tegen elkaar in. De breed samengestelde Amerikaanse aandelenindex S&P 500 schoot op woensdag naar recordhoogte. Maar ook Treasuries zijn gewilder geworden. Deze samengaande beweging komt wel eens voor, maar niet vaak.
Alle mogelijkheden kan u aanvinken binnen onderstaande goudgrafiek. U kan de goudprijs vandaag bekijken. U kan de goudkoers vandaagbekijken. Vergelijken met verschillende periodes kan. U kan selecteren wat de goudprijs per kilo is. En wat de goudprijs per gram is. Goud en zilver hebben ieder moment een prijs, elke minuut van de dag. Wereldwijd en in iedere munt. De goudprijs en zilverprijs komen tot stand op de wereldmarkt. Op de markt zijn er kopers en verkopers die tegenover elkaar staan. De koper heeft een bied-prijs en de verkoper laat-prijs. De prijs tussen de biedprijs en laatprijs is de middenkoers. Op deze manier wordt de goudkoers en de zilverkoers bepaald. Komono horloges voor heren